Οι προβλέψεις του ΔΝΤ ξυπνούν μνήμες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης
ΚΟΣΜΟΣ

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ ξυπνούν μνήμες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

SHARE THIS

Ιδιαίτερα για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι θα συνεχίσουν να συμπιέζονται σημαντικά το επόμενο διάστημα.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας τον πληθωρισμό και θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αναδιαμορφώσει θεμελιωδώς την παγκόσμια οικονομική τάξη» ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις για το επόμενο διάστημα.

«Ο πόλεμος αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και διαβρώνοντας την αξία των εισοδημάτων, ενώ διαταράσσει το εμπόριο, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα εμβάσματα σε χώρες γειτονικές της Ουκρανίας» προσθέτει, μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ σε ανάλυση στον ιστότοπό του. Οι εκτιμήσεις του Ταμείου βλέπουν επίσης μείωση της πρόβλεψης για παγκόσμια ανάπτυξη, αρκετά κάτω του 4.4% για το 2022, σημειώνοντας ότι οι επικαιροποιημένες προβλέψεις θα ανακοινωθούν στις 19 Απριλίου.

Η Ανατολική Ευρώπη, η οποία έχει απορροφήσει τους περισσότερους από τους τρία εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, θα δει ως αποτέλεσμα υψηλότερα χρηματοδοτικά κόστη, ενώ και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα οι ευάλωτες οικονομίες θα συνεχίσουν να συμπιέζονται το επόμενο διάστημα, εκτίμηση στην οποία έχει προχωρήσει και η Κομισιόν.

Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο μειωμένος τουρισμός και τα προβλήματα στην πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου θα απειλήσουν και πολλές χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία εισάγει περίπου το 85% του σιταριού που καταναλώνει, με πάνω από το ένα τρίτο αυτού να έρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας είναι ο κύριος δίαυλος για τη διάχυση των συνεπειών στο δυτικό ημισφαίριο, με τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων να είναι πιθανό να επιταχύνουν σημαντικά τον ήδη υψηλό πληθωρισμό στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ασία, τον μεγαλύτερο αντίκτυπο θα αισθανθούν οι οικονομίες της ASEAN που εισάγουν πετρέλαιο, η Ινδία και μερικά νησιά του Ειρηνικού, ενώ οι νέες επιδοτήσεις στα καύσιμα μπορεί να μειώσουν τον αντίκτυπο στην Ιαπωνία και την Κορέα, αναφέρει, τέλος, το ΔΝΤ.

Exit mobile version