Μπεν Κραμπ: Ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ που «έπνιξε» τον αστυνομικό ρατσισμό
EDITORIAL

Μπεν Κραμπ: Ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ που «έπνιξε» τον αστυνομικό ρατσισμό

SHARE THIS

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου γέμισε με ελπίδα εκατομμύρια Αφροαμερικανούς, εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο που μάχονται και θέλουν ένα ισχυρό κράτος δικαίου, θέλουν κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Εδώ και κάποια χρόνια πολλοί Αμερικανοί αναλυτές και δημοσιογράφοι, αλλά και απλοί πολίτες γράφουν και λένε δημόσια πως εάν δεις τον Μπεν Κραμπ στην τηλεόραση αυτό σημαίνει ότι κάτι κακό έχει συμβεί. Ο Κραμπ, συνήγορος υπεράσπισης οικογενειών Αφροαμερικανών που έχουν πέσει θύματα ρατσιστικής και αστυνομικής βίας, ήταν ο δικηγόρος της οικογένειας του δολοφονημένου Τζορτζ Φλόιντ. Έδωσε έναν μεγάλο νομικό αγώνα και κατάφερε να βγει νικητής -μαζί με την οικογένεια Φλόιντ- απέναντι σε ένα κατεστημένο, απέναντι σε έναν σκληρό κατασταλτικό μηχανισμό με βαθιά ρατσιστικές αναφορές, όπως είναι το αστυνομικό σώμα.

Το 2012, μετά τη δολοφονία του 17χρονου Τρέιβον Μάρτιν από τον Τζορτζ Ζίμερμαν σε προάστιο του Ορλάντο, η οικογένεια του Μάρτιν προσέλαβε τον Κραμπ για να τους εκπροσωπήσει στο δικαστήριο. Μέσα σε λίγες ημέρες ο Κραμπ είχε καταφέρει να μιλήσει αναλυτικά για την υπόθεση σε πολλά ΜΜΕ, τροφοδοτώντας την οργή των τοπικών κοινοτήτων που δεν είχαν μάθει τίποτα για το περιστατικό πριν μιλήσει δημοσίως ο δικηγόρος. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε τα στοιχεία που έδειχναν ότι πρόκειται περί ρατσιστικής δολοφονίας και αθώωσε τελικά τον Ζίμερμαν το 2013.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Κραμπ ανέλαβε μια ακόμη υπόθεση που πήρε διαστάσεις, εκείνη του Μάικλ Μπράουν που δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. Οι κινητοποιήσεις στο Φέργκιουσον ήταν ογκώδεις και επίμονες, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της αστυνομικής βίας, με τον πρόεδρο Ομπάμα τότε να καλεί σε «αυτοσυγκράτηση» και στην ανάγκη να «αποδοθεί δικαιοσύνη». Τελικά δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε και ο Ουίλσον συνέχισε να υπηρετεί στο αστυνομικό σώμα.

Πέρυσι τον Μάιο, η οικογένεια Φλόιντ κάλεσε τον Κραμπ να αναλάβει την υπόθεση της δολοφονίας του Τζορτζ από τον πρώην πλέον αστυνομικό και καταδικασθέντα από το δικαστήριο της Μινεάπολις Ντέρεκ Σόβιν. Η δίκη κράτησε τρεις εβδομάδες, η οικογένεια Φλόιντ δικαιώθηκε, με τον Κραμπ να δηλώνει μετά την ετυμηγορία ότι «Το πόδι που έπνιξε τον Φλόιντ δεν ήταν μόνο του Σόβιν, αλλά ολόκληρης της αστυνομίας».

Με μέλη της οικογένειας του Φλόιντ στην κηδεία του στις 9 Ιουνίου του 2020

Ο 50αρης Κραμπ έχει μια φωνή που σε ηρεμεί, μιλά καθαρά, αναγνωρίζει τη δύναμη των συμβολισμών και τι «κουβαλά» στις πλάτες του σε κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει. Φορά στο πέτο μια χρυσή καρφίτσα, ένα γεράκι, που συμβολίζει τη δύναμη της δικαιοσύνης, την «αναγκαιότητα της απόδοσης δικαιοσύνης», όπως ο ίδιος είχε τονίσει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Ένας από τους πρώην συμφοιτητές του στη νομική σχολή δήλωσε πρόσφατα ότι όταν μια οικογένεια προσλαμβάνει τον Κραμπ για να την εκπροσωπήσει στο δικαστήριο, γνωρίζει ότι μαζί με έναν δικηγόρο, προσλαμβάνει έναν διαφημιστή, έναν επικοινωνιολόγο, έναν μαρκετίστα, έναν θεραπευτή και ψυχολόγο. Ο Κραμπ έχει πολλά «καπέλα» γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις, οι συσχετισμοί και οι υποθέσεις που αναλαμβάνει, στα εγκλήματα ρατσιστικής βίας κατά Αφροαμερικανών. «Υποθέτω», είχε δηλώσει ο συμφοιτητής του, «ότι στο τέλος ο Κραμπ γίνεται μέλος όλων αυτών των οικογενειών, γίνεται ένας από αυτούς, έρχεται τόσο κοντά που είναι πλέον δικοί του άνθρωποι και αντίστοιχα δικός τους άνθρωπος». Πριν από την κηδεία του Φλόιντ, ο Κραμπ είχε βοηθήσει τον έναν από τους γιος του δολοφονημένου Τζορτζ να δέσει σωστά τη γραβάτα του, είχε τραγουδήσει στην εκκλησία γκόσπελ μαζί με την οικογένειά του, έχει φάει μαζί τους στο ίδιο τραπέζι πολλές φορές, είχαν ξενυχτίσει για την δικαστική υπόθεση πολλά βράδια.

Κάποιοι ωστόσο εκτιμούν ότι ο Κραμπ είναι ένας οπορτουνιστής που απλά κυνηγά την προβολή. Όταν ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την υπόθεση Φλόιντ, προβεβλημένα μέλη του κινήματος Black LivesMatter, όπως ο Στεφόν Άνταμς στο Μπέρμινγχαμ της Αλαμπάμα, με ανάρτησή του στο twitter έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι «εάν με σκοτώσει αστυνομικός, σας παρακαλώ μην προσλάβετε τον Κραμπ για την υπεράσπισή μου».

Μέρος της κριτικής φαίνεται να προκύπτει από την παρανόηση του ρόλου του Κραμπ στις υποθέσεις. Σε υποθέσεις δολοφονίας από αστυνομικό ή αστυνομικούς, η Πολιτεία αναλαμβάνει την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας του θύματος, όχι δικηγόρος που προσλαμβάνει η οικογένεια. Στην υπόθεση Φλόιντ για τη δίωξη του Σόβιν η Πολιτεία όρισε τον Κέιθ Έλισον ως συνήγορο της οικογένειας Φλόιντ για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, με τον Κραμπ να αναλαμβάνει την υπόθεση στο αστικό της σκέλος, απέναντι στην πόλη της Μινεάπολις.

Έξω από το δικαστήριο ο Κραμπ, η οικογένεια και φίλοι του δολοφονηθέντος Φλόιντ προσεύχονται

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, λόγω της προβληματικής στάσης ενόρκων απέναντι στο αστυνομικό σώμα -παρατήρηση που έχει προκύψει από νομικούς κύκλους στις ΗΠΑ και αφορά συνήθως στο φόβο των ενόρκων να σταθούν απέναντι σε αστυνομικούς που εμπλέκονται σε υποθέσεις δολοφονίας και συνολικά απέναντι στο αστυνομικό σώμα- οι υποθέσεις που κερδίζονται αφορούν στο αστικό σκέλος. Ο Κραμπ πέτυχε αποζημίωση ύψους 1.5 εκατ. δολαρίων στο διακανονισμό με την πόλη του Φέργκιουσον για την υπόθεση του Μπράουν, αντίστοιχο διακανονισμό για την υπόθεση του Μάρτιν, ενώ για την υπόθεση Φλόιντ η πόλη της Μινεάπολις επιδίκασε στην οικογένειά του το ποσό των 27 εκατ. δολαρίων.

Ο Κραμπ έχει αναλάβει πάνω από 200 υποθέσεις διακανονισμών που συνδέονται με την αστυνομία και έχει νικήσει τις περισσότερες από αυτές, ωστόσο σε ελάχιστες περιπτώσεις οι θύτες κατέληξαν στη φυλακή. «Γνωρίζουμε ότι το σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης χρίζει σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να γίνουν τομές, αλλά στο διάστημα αυτό, και μέχρι να αποτυπωθούν αυτές οι τομές, κάπως πρέπει να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων. Ποτέ δεν τις αφήσαμε ξεκρέμαστες» είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο.

Άλλοι πάλι ασκούν κριτική στον Κραμπ για το «θόρυβο» που κάνει πριν τις δίκες, με τον ίδιο να απαντά ότι «δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το δικαστήριο θα κινηθεί αμερόληπτα στις υποθέσεις, ωστόσο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα είναι επαρκώς ενημερωμένοι για κάθε πτυχή της υπόθεσης». Η δημοσιότητα είναι μια απαιτητική άσκηση ισορροπίας και πολλές φορές είναι εκείνη η στρατηγική που οδηγεί την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου. «Είναι πολλές, πάρα πολλές οι υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας που δεν έχουν καν φτάσει σε δικηγόρο, δεν έχουν φτάσει καν στο δικαστήριο γιατί δεν ακούστηκαν ποτέ και πουθενά» σημειώνει ο Κραμπ. Επίσης, σύμφωνα με νομικούς αναλυτές στις ΗΠΑ υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες βίντεο από πυροβολισμούς αστυνομικών προς Αφροαμερικανούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα γιατί οι ίδιοι οι συνήγοροι που ορίζει η εκάστοτε Πολιτεία φοβούνται να τα βάλουν με την αστυνομία, δεν εκπροσωπούν επαρκώς μια οικογένεια ή τους πελάτες τους ή προσπαθούν να υποβαθμίσουν σημαντικά στοιχεία από την υπόθεση.

Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον Σόβιν

Πριν την ετυμηγορία του δικαστηρίου για την υπόθεση Φλόιντ, ακαδημαϊκοί και νομικοί σημείωναν τις δυσκολίες της υπόθεσης, παρά την ύπαρξη ενός -καθοριστικού όπως αποδείχθηκε- βίντεο με τον Σόβιν να πατά επί 9 λεπτά το κεφάλι και τον αυχένα του Φλόιντ στο κράσπεδο. «Θα είναι πολύ δύσκολο να καταδικαστεί για φόνο δεύτερου και τρίτου βαθμού» σημείωνε ο καθηγητής και αντιπρύτανης της νομικής σχολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ράσελ Μπάρκοφ. «Μπορεί να υπάρχει το βίντεο, μπορεί μια ολόκληρη κοινωνία να ‘βράζει’, ωστόσο όταν οι ένορκοι θα κληθούν να αποφασίσουν τα πράγματα δεν θα είναι απλά» πρόσθεσε. Αντίθετα ο Κραμπ εκτιμούσε ότι οι δικαστές και οι ένορκοι θα πάρουν τη σωστή, τη δίκαιη απόφαση. Και, πράγματι, έτσι έγινε.

Πως τελικά ο Κραμπ βρίσκεται πίσω τόσες σημαντικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται αστυνομικοί; «Δεν υπάρχουν πολλοί Αφροαμερικανοί δικηγόροι που θα σπεύσουν να στηρίξουν κάποιον ή κάποια που σκοτώθηκε από αστυνομικό» τονίζει ο Κραμπ. «Θα μείνουμε όμως με τα χέρια σταυρωμένα; Δεν πρέπει να υπερασπιστούμε τα θύματα ή θα αφήνουμε για πάντα να αναπαράγεται αυτό το καθεστώς αστυνομικής αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας» διερωτάται.

Δύο μήνες πριν τη δολοφονία του Φλόιντ, η Μπρεόνα Τέιλορ έπεφτε νεκρή έπειτα από οχτώ σφαίρες που «σφήνωσε» η αστυνομία στο σώμα της, μέσα στο σπίτι της. Μέχρι τώρα δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες στους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση. «Δουλεύουμε πάνω στην υπόθεση και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα εξελίξεις στο ποινικό σκέλος» τόνισε ο Κραμπ που έχει αναλάβει την υπόθεση. Η πόλη της Λουισβίλ προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την οικογένεια της Τέιλορ ύψους 12 εκατ. δολαρίων, ωστόσο νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μετά την απόφαση-σταθμό για τον Φλόιντ, η υπόθεση της Τέιλορ αναμένεται να επιταχυνθεί. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να είναι στα κατάλληλα χέρια.

Exit mobile version