Ποιοι ευθύνονται για την επαναφορά της ακροδεξιάς στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης;
EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
EDITORIAL

Ποιοι ευθύνονται για την επαναφορά της ακροδεξιάς στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης;

SHARE THIS

Η ζημιά έχει γίνει και είναι μεγάλη: Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου, είτε υπέρ είτε κατά της συμμετοχής του νέου κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, κυβέρνηση, δικαιοσύνη και κόμματα -με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους- άνοιξαν την πόρτα στην ακροδεξιά για να μπει και πάλι στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο καταδικασμένος για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, έκανε γνωστό ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι υποψήφιος στην Α΄Αθηνών με το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», πρόεδρος του οποίου θα είναι ο καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ταξίαρχος Δημήτρης Χατζηλιάδης. Η δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή, προανήγγειλε ότι το απόγευμα θα κατατεθεί στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου η δήλωση συμμετοχής του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες στηρίζουν αυτήν την στιγμή αποδεδειγμένα το κόμμα μας. Έχουμε υποχρέωση απέναντί τους να δώσουμε τη μεγάλη πολιτική και νομική μάχη μέχρι το τέλος. Όποιος επίορκος κυβερνητικός ή δικαστικός παράγοντας επιχειρήσει να στερήσει παρανόμως τα πολιτικά δικαιώματα μισού εκατομμυρίου Ελλήνων και να καταργήσει τις ελεύθερες εκλογές, θα διαπράξει το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας που τιμωρείται με ισόβια», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κασιδιάρης.

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε γράψει εδώ ότι η ακροδεξιά ενισχύεται αργά αλλά σταθερά, με τον πολιτικό σύστημα, κυρίως την ίδια την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, να αδιαφορούν προκλητικά μπροστά σε αυτή τη τάση. Η τραγωδία στα Τέμπη ήρθε να ενδυναμώσει πολιτικούς σχηματισμούς του χώρου, οι οποίοι με την επίφαση της αντισυστημικότητας χτυπούν την πόρτα της εισόδου της Βουλής.

Μέχρι πρότινος, αυτή η κατ΄επίφαση αντισυστημικότητα καλλιεργούταν κι από τον συνταξιούχο δικαστή Κανελλόπουλο, ο οποίος κι εκείνος με τη σειρά του ενισχύει το αφήγημα Κασιδιάρη περί δήθεν «πολιτικής δίωξης». Για την επανενεργοποίηση του κόμματος ΕΑΝ, παρά την αρχική κίνηση να αναλάβει τα ηνία του κόμματος Κασιδιάρη, ο πρώην αντιεισαγγελέας υποστήριξε ότι έγινε επειδή «υπήρξε σχέδιο συνωμοτικό, στο οποίο συμμετείχαν πρώτης γραμμής κυβερνητικά στελέχη με σκοπό την εκτόπιση από τις εκλογές του κόμματος αυτού». Ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης κάνει σλάλομ στα ισχνά εμπόδια που του θέτουν κυβέρνηση και δικαιοσύνη και έρχεται να αλλάξει και πάλι τους συσχετισμούς, κατεβαίνοντας με άλλο κόμμα, πατώντας πάνω στις μεγάλες ευθύνες όσων υποτίμησαν τις κινήσεις και τη δυναμική στο χώρο της ακροδεξιάς.

Η παράλειψη όλων των πολιτικών δυνάμεων να απονομιμοποιηθεί εγκαίρως το ναζιστικό μόρφωμα και οι όποιες παραφυάδες του, όχι με νομοθετήματα της τελευταίας στιγμής, για τα οποία μάλιστα δεν υπήρξε ομοθυμία και κοινή γραμμή, εκτίναξαν τη δημοφιλία του καταδικασμένου χρυσαυγίτη. Η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος ευνοεί τους χρυσαυγίτες κατά την ψήφιση της τελευταίας διάταξης, που καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ, κυριαρχούσε επί ημέρες στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία ειδήσεων, ενώ την ίδια περίοδο ο Κασιδιάρης και οι συν αυτώ πλειοδοτούσαν για τα περί «πολιτικής διώξης».

Σε ανάλογο βαθμό, οι ευθύνες βαρύνουν και την δικαιοσύνη, με την καθυστέρηση της τελεσίδικης καταδίκης των χρυσαυγιτών να είναι πλέον εξόφθαλμη. Αν υπήρχε η τελεσίδικη καταδίκη τους, δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν στις εκλογές, καθώς ο νόμος απαγορεύει τη συμμετοχή των τελεσίδικα καταδικασμένων. Τώρα, η ευθύνη για τις όποιες αποφάσεις περνούν στο Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα και θα κρίνει ποια κόμματα πληρούν τα κριτήρια του νόμου, προκειμένου να μετάσχουν στις επικείμενες εκλογές. Η ζημιά όμως έχει γίνει και είναι μεγάλη: Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση, είτε υπέρ είτε κατά της συμμετοχής του νέου κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, κυβέρνηση, δικαιοσύνη και κοινοβουλευτικά κόμματα άνοιξαν την πόρτα -με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους- για να μπει η ακροδεξιά και πάλι στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Exit mobile version