Χρήστος Σταϊκούρας: Άλλα του λένε στην Ευρώπη, άλλα λέει στην Ελλάδα
EUROKINISSI ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
EDITORIAL

Χρήστος Σταϊκούρας: Άλλα του λένε στην Ευρώπη, άλλα λέει στην Ελλάδα

SHARE THIS

Άλλα μηνύματα έλαβε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup, άλλα μηνύματα εκπέμπει σήμερα, λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός δώσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και τα εργασιακά.

Η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι «γενναία και ρεαλιστική», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος» τόνισε χαρακτηριστικά,  συμπληρώνοντας πως όταν έχεις κρίσεις και δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, «οφείλεις να βοηθήσεις όσο μπορείς περισσότερο την κοινωνία». Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του 2010, με τη χώρα μας να είναι η μοναδική στο σύνολο των κρατών της Ευρωζώνης που διατηρεί αυτή την θλιβερή πρωτιά. Αν  η κυβέρνηση προχωρήσει σε αύξηση, αυτή η αύξηση θα φτάσει να ξεπεράσει το αντίστοιχο όριο του 2010 ή θα συνεχίσουμε να είμαστε στον πάτο της σχετικής λίστας;

Για να πάμε όμως πίσω στη σημερινή δήλωση Σταϊκούρα, πριν λίγες μέρες, στη σύνοδο του Eurogroup, το μήνυμα που εξέπεμψαν οι ΥΠΟΙΚ των κρατών-μελών ήταν το ακριβώς αντίθετο, ζήτημα για το οποίο γράψαμε αναλυτικά εδώ σε αυτή τη στήλη. Για την ακρίβεια, στο editorial της 17ης Ιανουαρίου γράψαμε ότι «Το Eurogroup στην τελευταία συνεδρίασή του άφησε σαφές μήνυμα για την ανάγκη να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες και να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος που συνδέθηκε με τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις για να θωρακίσουν τους καταναλωτές από το υψηλό κόστος της ενέργειας». Σε αυτή την απόφαση, συνομολόγησε και ο κ. Σταϊκούρας, ενώ πηγή της Κομισιόν τόνισε στο rosa.gr ότι οι δηλώσεις του κ. Ντόχανιου, επικεφαλής του Eurogroup, μεταφράζονται ως μία ξεκάθαρη πίεση να επανεξεταστούν μοντέλα οριζόντιων επιδοτήσεων που επιβαρύνουν τοους εθνικούς προϋπολογισμούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ευάλωτων οικονομιών όπως η ελληνική.

Άλλα μηνύματα έλαβε, δηλαδή, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup, άλλα μηνύματα εκπέμπει σήμερα, λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός δώσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και τα εργασιακά, στην πρώτη επί της ουσίας συνέντευξη με την οποία ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει και επισήμως την προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αλλάξει την πιεστική για τον ίδιο και την κυβέρνηση ατζέντα, να μιλήσει για όσα έρχονται, να μοιράσει υποσχέσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης κι όσα μπορεί να φέρει στην ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι τα ποσά που αναμένεται να εισρεύσουν δεν θα οδηγήσουν ούτε σε στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, ούτε σε κοινωνική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Την ίδια στιγμή, στην αντιπολίτευση προβληματίζονται για την εκλογική κάλπη, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να θέλει να κινηθεί προσεκτικά για να μην «κάψει» τις πιθανότητες δημιουργίας ενός μετεκλογικού μετώπου με ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, παρότι άπαντες νοήμονες γνωρίζουν ότι το σενάριο σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο, όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τέτοια απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι εξαιρετικό δύσκολο να επαληθευτεί. Υπάρχει χρόνος να αλλάξουν οι συσχετισμοί, αλλά απαιτείται κάτι παραπάνω, κάτι διαφορετικό στο μίγμα πολιτικής στρατηγικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Κι αυτό αφορά τη συνολική στρατηγική, όμως μόνο το μοντέλο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Exit mobile version