Η Κομισιόν ανακοίνωσε και επίσημα πως ανακαλεί την επιχορήγηση ύψους 2 εκατ. ευρώ στη Μπιενάλε της Βενετίας, η οποία αφορούσε την τριετία 2025-2028.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαία Επίτροπος Χένα Βίρκουνεν, ανακοίνωσε την απόφαση με ανάρτηση, αναφέροντας ότι ο πολιτισμός στην Ευρώπη, ο οποίος χρηματοδοτείται από τα χρήματα των φορολογουμένων, «οφείλει να προάγει και να προστατεύει τις δημοκρατικές αξίες» και ότι «οι αξίες αυτές δεν γίνονται σεβαστές στη σημερινή Ρωσία».
Ο λόγος
Σύμφωνα με το Euronews, η απόφαση ελήφθη ύστερα από την αξιολόγηση των εξηγήσεων που παρείχε η διοίκηση της Μπιενάλε σχετικά με την επαναλειτουργία του ρωσικού περιπτέρου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατύπωσε σχετική σύσταση προς τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA), ο οποίος έχει την τελική αρμοδιότητα για την εκταμίευση των κονδυλίων και είχε ήδη ταχθεί υπέρ της διακοπής της χρηματοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ανάκλησης της επιχορήγησης ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο πρόεδρος του Ιδρύματος της Μπιενάλε, Πιετραντζέλο Μπουταφούκο, επιβεβαίωσε ότι το ρωσικό περίπτερο θα επαναλειτουργήσει στη φετινή διοργάνωση. Το
Το περίπτερο παρέμενε κλειστό στις διοργανώσεις του 2022 και του 2024, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των ευρωπαϊκών κυρώσεων που ακολούθησαν.
Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Μπιενάλε προθεσμία 30 ημερών είτε να αναθεωρήσει την απόφασή της είτε να παρουσιάσει επαρκή επιχειρήματα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ανάκληση της χρηματοδότησης.

Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε εκ νέου πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τη φύση και το εύρος της συμμετοχής της Ρωσίας στη διοργάνωση της Βενετίας.
Παρ’ όλα αυτά, το Ίδρυμα επέλεξε να προχωρήσει με το άνοιγμα του περιπτέρου. Ωστόσο, στην πράξη η λειτουργία του ήταν περιορισμένη, καθώς δεν εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες άδειες για τη διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων.
